Λάρισα & Νέα

Πώς να προστατέψετε το εξοχικό σας από τους κλέφτες

Τέσσερις απλές συμβουλές για την ασφάλεια του εξοχικού σας

Εδώ στη Λάρισα είναι γνωστό ότι τα καλοκαίρια η ζέστη χτυπάει κόκκινο κι έτσι όλοι μας αναγκαζόμαστε να καταφύγουμε στα εξοχικά μας για να δροσιστούμε λίγο. Τα εξοχικά μας πολλοί τα θεωρούμε σαν κατοικίες ΄Β κατηγορίας κι έτσι δεν μας ενδιαφέρει και τόσο πολύ η ασφάλεια τους. Στο κάτω – κάτω, δεν αφήνουμε σχεδόν ποτέ πολύτιμα ή ακριβά πράγματα εκεί μέσα, γιατί να τα «ανοίξει» κάποιος κλέφτης; Αυτό φυσικά είναι μεγάλο λάθος και είναι και ο κύριος λόγος που οι διαρρήξεις εξοχικών δίνουν και παίρνουν, ειδικά τους χειμερινούς μήνες που οι διάφοροι επιτήδειοι γνωρίζουν ότι είναι εγκαταλελειμμένα.

Το θέμα όμως είναι ότι οι διαρρήξεις των εξοχικών συχνά δεν γίνονται για να κλαπούν αντικείμενα από μέσα, καθώς οι κλέφτες γνωρίζουν ότι οι ιδιοκτήτες δεν πρόκειται να αφήσουν χρήματα και τιμαλφή σε ένα σπίτι το οποίο επισκέπτονται μόλις μερικούς μήνες τον χρόνο. Ο λόγος που κάποιος «ανοίγει» ένα εξοχικό, είναι για να μείνει εκεί. Συχνά πρόκειται για λαθρομετανάστες ή για άστεγους. Στη χειρότερη περίπτωση, μπορεί να είναι και εγκληματίες που κρύβονται από την Αστυνομία. Αλήθεια, μπορείτε να φανταστείτε κάτι χειρότερο από το να ζει κάποιος στο σπίτι σας εν αγνοία σας;

Συχνά μάλιστα αυτοί οι απρόσκλητοι επισκέπτες δεν σέβονται καθόλου τον χώρο που τους «φιλοξενεί». Δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες εξοχικών που τα έχουν βρει βανδαλισμένα ή με σοβαρές ζημιές από «χειμερινούς ενοίκους» που τρύπωσαν χωρίς την άδεια τους.

Το εξοχικό μπορεί αν είναι το δεύτερο σπίτι σας, αλλά δεν παύει να είναι σπίτι σας και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να το φροντίζετε και να το προστατεύετε. Ας δούμε λοιπόν μερικές απλές συμβουλές για να κρατήσετε τους απρόσκλητους επισκέπτες μακριά.

9

1.       Επενδύστε σε καλά προϊόντα ασφαλείας

Οι περισσότεροι από εμάς δεν δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή όταν αγοράζουμε κάποια πόρτα ή κλειδαριά για το εξοχικό μας. Οι πόρτες του σπιτιού μας ειναι το πιο ευαισθητο σημείο για διαρρήξεις.Αλλά εμείς απλά αγοράζουμε τις πιο φθηνές. Αυτό είναι τεράστιο λάθος, καθώς στην ουσία προσκαλούμε τους διαρρήκτες στο σπίτι μας. Θα πρέπει λοιπόν να επιλέξετε καλές πόρτες και κλειδαριές ασφαλείας για το εξοχικό σας, τις οποίες και φυσικά θα κλειδώνετε πάντα και καλά όταν θα φεύγετε για την επιστροφή σας στην πόλη.

2.       Να επισκέπτεστε που και που το εξοχικό σας

Η αλήθεια είναι ότι μετά το τελευταίο καλοκαιρινό ή φθινοπωρινό μπάνιο μας, οι περισσότεροι ρίχνουμε «μαύρη πέτρα» στο εξοχικό μας, μέχρι την Καθαρά Δευτέρα, το Πάσχα ή κάποια άλλη ανοιξιάτικη γιορτή ή τριήμερο. Αυτό σημαίνει ότι ο διαρρήκτης ξέρει ότι θα είναι ανενόχλητος για πολλούς μήνες στο σπίτι, οπότε δεν υπάρχει λόγος να βιάζεται. Αν περνάτε που και που και ρίχνετε μια ματιά στο εξοχικό σας, είναι πιθανόν να προλάβετε το κακό πριν συμβεί ή να τρομάξετε τους «καλεσμένους» σας και αν φύγουν. Εννοείται πως αν βλέπουν πως υπάρχει ενδιαφέρον για το εξοχικό από τον ιδιοκτήτη, δεν θα ρισκάρουν να το ανοίξουν και να τους πιάσει στον ύπνο.

3.       Εγκαταστήστε ένα καλό σύστημα

Ένα σύστημα ασφαλείας σίγουρα θα κάνει τους κλέφτες να το σκεφτούν καλά πριν προσπαθήσουν να μπουν στο εξοχικό σας, κυρίως γιατί θα κάνει πολλή φασαρία και θα τραβήξει προσοχή, κάτι που δε θέλουν οι κλέφτες. Επιπλέον, πολλοί σύγχρονοι συναγερμοί έχουν την δυνατότητα να παίρνουν τηλέφωνο τον ιδιοκτήτη του σπιτιού για να τον ενημερώσουν για τυχόν διάρρηξη και άλλα προβλήματα και απρόοπτα. Καλό θα ήταν να προμηθευτείτε συστήματα συναγερμού και ασφαλείας με κάρτες simκαι μπαταρίες, τον λόγο θα τον καταλάβετε παρακάτω.

4.       Κόψτε ρεύμα και τηλέφωνο

Καλό θα ήταν αφού θα λείπετε για καιρό από το εξοχικό σας, να κόψετε την παροχή ρεύματος και τηλεφώνου του. Έτσι όχι μόνο θα το κάνετε λιγότερο «φιλόξενο» για τους κλέφτες, αλλά δεν θα ανησυχείτε και για τυχόν φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος και τηλεφώνου που μπορεί να προκύψουν από καταχρήσεις των «μουσαφιραίων» σας.

Σχετικά άρθρα:

  • Δεν έχουμε αναρτήσει ακόμα σχετικά άρθρα